SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA

Diharap anda dapat memberikan komen yang membina ke atas blog saya



FREE Blogger Templates

Jumaat, 4 November 2011

Jalan-Jalan ke Kuching





Dah lama tak berblogger. Kali ini hendak menceritakan perjalananku ke Kuching Sarawak pada tanggal 25 Disember yang lalu. Aku telah pergi ke sana bersama rakan seperjuangan Jessica Lim dan Siti Rosidah. kami bertiga berada dalam satu bidang yang sama iaitu Teknik dan Vokasional. Oleh sebab tak tahu bagaimana nasib anak-anak yang dua tu nanti kalau mamanya berjalan, maka terpaksalah membawa mereka sekali.......
Aku telah mencater teksi untuk ke airport. Hmmm kalau minta dia datang pukul 6.00 pagi, tambangnya RM90 tapi..apa kata aku lambatkan sikit 15 minit. Ok tambangnya RM65. Seperti yang aku jangka teksi tu datang lebih awal, siap message lagi...'Hai, your teksi is here". My second son kata, mama, jomlah teksi dah sampai. Aku kata 'biarlah, kalau kita naik sekarang dia charge lebih'. Aku masuk ke dalam teksi tu pukul 6.05. Heh..he..ko ingat, ko je cerdik...
Flight kami pukul 8.00 pagi. Masa kat dalam plane, rasa semacam aje. Enjin dia berbunyi,nyet3333...macam kereta rosak. Sudah...macam2 yang bermain dalam kepala ni. Alhamdulillah, akhirnya take off juga. Sampai di Kuching, ambil teksi dan menuju ke hotel. Kawan kami Siti Rosidah, peramah sungguh hang ya ngan pemandu teksi tu. Memang layaklah duduk kat depan. Siap ambil kad pemandu tu lagi..tapi jangan salah sangka, kami nak dapatkan perkhidmatan untuk pi jalan-jalan aje.
Bila dah sampai hotel, kami telefon kawan kami Zurina yang pernah mengajar di MGS pada suatu masa dahulu. Ok...terus set temu janji. Sedang asik menunggu, kami tertanya2 " Eh, Zurina pakai kereta apa ya, dulu dia pakai kelisa kan, mana muat, kita berlima". Tiba-tiba nampak sebuah kereta Alza putih dok hon kami." Heh, heh, alhamdulillah,...wah, dah tukar kereta ya".Rupanya dia masih simpan kelisanya sebagai sentimental value katanya. Kami dibawa berjalan-jalan sekitar bandar Kuching dan ke Muzium Kucing. Aku rasa Kuching memang sebuah bandar yang maju, bangunannya memang menarik. Perpustakaannya wah..besar dan ada tasik yang cantik.Dalam lingkungan pukul 4.30 petang kami pulang ke hotel. Kemudian Zurina menjemput kami semula pada malam hari untuk makan malam. dalam kereta dia memberitahu, kita main masak-masak ya. Hah?...Rupanya dia membawa kami ke restoran stemboat yang mana namanya ialah"Masak-Masak". tak pernah rasanya aku jumpa restoran cam tu kat KL yang mana bukan sahaja kita boleh pilih seafood untuk dibuat stemboat, kita boleh panggang sekali. marjerin untuk memanggang ada disediakan. Alhamdulillah, rasanya pun ok. Kalau tak ada Zurina, alamatnya kami masih tercari-cari tempat makan yang sesuai sebab ramai kenalan memberitahu sukar nak dapatkan makanan yang benar-benar dipercayai halal di sana. dah siap plan nak makan Maggie ke atau ke KFC dan PizzaHutlah jawabnya....
Oklah..esok sambung balik cerita. Dah pukul 11.00 malam ni...
Wokeh...sambung balik.....lepas makan malam kami jalan-jalan sekitar waterfront. Ramai gak peniaga kat sana. Ada gak yang buat show...nak gelak pun ada, bukan nak ngata apa, badan dahlah besar dan nampak berlipat-lipat, pakai pulak sendat2, lepas tu nampak cam tergedik semacam. Dia nak apa sebenarnya ya...
Hari kedua, kami dijemput oleh Zurina pagi-pagi untuk breakfast kat satu tempat.Nama restoran tu pun dah lupalah pulak. Kami cuba makan mi kolok. Aku order mi kolok sapi dan anak-anak mi kolok ayam. Jessica Lim mi kolok ayam dan Siti pula masih peminat setia mi Jawa. Napalah Siti ni kemana-mana masih teringat mi jawanya.
Lepas makan kami pergi ke Cultural Village. Bayaran masuk untuk dewasa RM60, kanak-kanak bawah 12 tahun RM30. Wah...macam masuk Sunway Lagoon. Aku pun memberikan RM150 kepada Zurina . Pas tu Zurina memulangkan semula RM30 sebab dia kata anak aku yang kedua tu dia consider sebagai kanak-kanak. Ha ha..dah bermisai dah tu anak bujangku yang sorang tu...Masuk ke sana rasanya memang berbaloi. Banyak budaya bangsa2 Sarawak yang boleh kita pelajari. Yang paling menarik hati kami adalah persembahan kebudayaan yang bermula pada pukul 11.30 pagi. Rasanya belum pernah aku melihat persembahan sebegitu diTV. Mungkin ala2 teater yang mana rasanya RM60 yang kami bayar untuk bayaran masuk memang berbaloi. Siap ada aksi sumpitan dan tarian yang berlegar-legar di atas buluh. Amazing....
Balik dari Cultural Village, Zurina memberhentikan kami di Waterfront untuk membeli barang-barang souvenier. Belilah T-Shirt untuk anak-anak, diri sendiri dan suami.Tak ketinggalan aku membeli lesung...lesung apa ya? he he...lesung kayu bukan lesung batu. Nampak unik sangat lesung tu, sebab tu aku beli. tambahan pula kat rumah aku memang dah lama tak ada lesung batu...jadi jangan tanya pasal sambal belacan kat aku, sebab aku memang tak buat. Kalau nak beli lauk kat luar, tapau sambal belacan sekali.Balik dari kedai souvenier kami menapak pulang ke hotel. Anak yang bongsu bertanya "Mama, Ayie dah minum petang belum?" La hai...kalau ikut persepsi kaum hawa, kalau bershopping tak yah makan pun tak pe.. he he.Zurina tak dapat lagi membawa kami berjalan sebab terlibat dengan penandaan kertas.
Hari ketiga, kami mencari-cari kedai makan yang sesuai. ya lah, dah pandai jalan sendiri. Rupanya kat belakang hotel kami ada sebuah restoran. Namaya Planet Sambal, ianya direcommend oleh seorang guru yang kebetulan kami jumpa disitu.Lepas breakfast, kami booking teksi yang nombornya memang disimpan oleh Siti. RM230 untuk lapan jam berjalan. Wah...nasib baik boleh share bertiga. Kalau sorang, jalan kaki ajelah. Kami memintanya membawa kami ke Taman negara Bako dan Taman Buaya Jong..Untuk ke Taman Negara Bako, kami kena naik bot. Ingatkan kena bayar RM30 aje, sebab itu yang diminta. Ok jugalah naik bot, walaupun gerun jugak pada mulanya sebab enjin asyik mati aje.Balik dari taman negara, pemandu bot meminta RM94 dari kami. La...dia kata RM30 tu bayaran masuk ke Hutan Bako. Ingatkan kena tipu, kami aje yang tak baca kat papan notisnya. Tapi rasanya ada unsur-unsur sengaja nak mengelirukan sebab tulisannya kecil aje dan memang tak dijelaskan pada mulanya.Balik dari Hutan Bako, kami menuju ke taman Buaya Jong. Nak tengok aksi buaya diberi makan. Show bermula pukul 3.30 petang, wah...kuat sungguh bunyi sang buaya melahap daging. Kalau semalam anak bertanya tak minum petang, kali ni kami lupa tentang makan tengahari....makan tengahari merangkap makan malam dan minum petang.Sempat lagi meminta pemandu teksi membawa kami ke tempat kek lapis yang ditunjuk oleh Zurina sebelum ini.
Hari keempat kami hanya berjalan-jalan di pasar raya berdekatan sambil menjamu mata. Berapa kali jolok duit ni....
Hari kelima kami ke pasar Serikin. Pagi-pagi lagi sekitar 6.00 pagi dah janji ngan pemandu teksi tu. Bayarannya RM160 termasuk tambang ke airport. Perjalanan ke pasar Serikin mengambil masa lebih kurang satu jam pergi dan satu jam balik. Orang kata barang kat sana murah, ala2 Bandung ...tapi rasanya indah khabar dari rupa. Mereka dah tahu ramai pelancong datang ke sana dan ada sesetengah barang kalau kat KL lebih murah.Sampai di hotel, kami terus packing dan Zurina menunggu di bawah. Thanks atas layanan yang diberikan semasa kami di Kuching. Lain waktu mungkin jumpa lagi.
Sampai di airport LCCT lebih kurang pukul 5.40 petang. Terus menunggu satu wajah yang dirindu....

Rabu, 2 November 2011

NOTA RINGKAS MAKROEKONOMI

Makro Ekonomi
TOPIK1 : PENGENALAN KEPADA MAKROEKONOMI
1. Apakah konsep makroekonomi mengikut pandangan Sadono
- kajian mengenai kegiatan ekonomi sesebuah negara secara menyeluruh (peringkat negara & antarabangsa)

2. Apakah persoalan yg hendak dijawab dalam makroekonomi?
-i. Mengapakah ptumbuhan ekonomi tidak selalu stabil?
-ii. mengapakah pngangguran dan kenaikan harga sering berlaku?

3. Nyatakan skop kajian makroekonomi
- pengeluaran & pendapatan negara
- permintaan & penawaran agregat
- pergerakan tingkat harga umum
- masalah pengangguran & inflasi

4. Apakah perbezaan antara mikroekonomi & makroekonomi?
- mikroekonomi : bidang kajian hanya tertumpu kpd unit ekonomi yg lebih kecil (isi rumah & firma)
- makroekonomi : bidang ekonomi secara agregat melibatkan isi rumah, firma, kerajaan & import-eksport

5. Senaraikan pembolehubah² yg dianalisis dlm makroekonomi
- pendapatan negara
- guna tenaga
- pengangguran
- inflasi
- imbangan pembayaran
- pertumbuhan ekonomi

6. Apakah maksud pendapatan negara?
- jumlah pendapatan yg diterima drpd penggunaan semua faktor yg terdapat dlm sesebuah negara, utk tempoh setahun. (jumlah nilai pbelanjaan thdp barang & pkhdmtn yg dihasilkn oleh sesebuah ekonomi dlm tempoh setahun)

7. Nyatakan apakah petunjuk bahawa berlakunya kenaikan pendapatan negara
- faktor² pengeluaran dlm negara telah btambah
- peningkatan dlm tingkat kegiatan ekonomi negara
- jumlah keluaran barangan & pkhdmtn telah meningkat
- peluang pekerjaan btambah
- kadar pengangguran jatuh (menurun)

** ptambahan dlm pdptn negara, merupakan ptunjuk blakunya pningkatan dlm pcapaian ekonomi negara**
8. Apakah maksud Keluaran negara kasar (KNK)?
- KNK mngukur nilai barang & pkhdmtn akhir yg dihasilkan oleh faktor² pengeluran yg dimiliki pduduk sesebuah negara dlm
tempoh setahun (pduduk berada di dlm & di luar negara)
** tidak termasuk hasil pngeluaran milik rakyat asing yg tdpt dlm negara**

9. Nyatakan perbezaan antara KNK Harga semasa, KNK harga tetap & KNK potensi
KNK harga semasa Jumlah nilai pasaran barangan akhir yg dihasilkn oleh semua faktor pngeluaran sesebuah negara dlm tempoh setahun. (berdasarkn harga semasa pd thn berkenaan) **KNK semasa tidak menunjukkan prestasi sebenar ekonomi sesebuah negara**
KNK harga tetap Jumlah nilai pasaran barangan akhir yg dihasilkn oleh semua faktor pngeluaran milik sesebuah negara bdasarkan harga² pd thn asas @ thn bandingan.** Merujuk kpd pendapatan negara benar**
KNK potensi Jumlah nilai pasaran barangan akhir yg dihasilkn oleh faktor² pengeluaran milik sesebuah negara, berdasarkan bila semua faktor pengeluaran digunakan sepenuhnya.

10.
Pdptn Negara
Q V

pdptn benar
R
pdptn potensi
P S





T0 T1 T2 T3 T4 tahun

- P – Q : harga melambung
- Q – R : blaku inflasi
- R – S : kemelesatan / pengangguran
- S - ... : mula pulih
- P & R : guna tenaga penuh


11. Berikan perbezaan antara Guna Tenaga & Pengangguran
- guna tenaga : tenaga buruh yg digunakan dlm kegiatan ekonomi oleh sesebuah negara utk mhasilkan barangan @ pkhdmtn (usia 15 – 64 thn)
- pengangguran : tenaga buruh yg tidak bekerja dlm sesebuah Negara
Jumlah guna tenaga = jum tenaga buruh – jum pengangguran
Jumlah pengangguran = jum tenaga buruh – jum guna tenaga

12. Berikan takrif inflasi
- kenaikan dlm tingkat harga umum yg berterusan (harga umum = keseluruhan barangan & pkhdmtn)
- wang yg banyak mengejar barangan yg sedikit (nilai wang menurun)

13. Apakah maksud imbangan bayaran?
- penyata kewangan yg menunjukkan jumlah semua nilai urus niaga antara sebuah negara dgn negara lain (menunjukkan aliran wang dlm sesebuah negara dlm tempoh setahun)

14. Apakah perbezaan Imbangan Bayaran Lebihan & Imbangan Pembayaran Berkurangan?
- imbangan bayaran lebihan : jumlah bayaran yg diterima dr luar negara melebihi jumlah yg dibayar ke luar negara
- imbangan pembayaran berkurangan : jumlah bayaran yg diterima dr luar negara kurang drpd jumlah bayaran yg dibuat ke luar negara.
- (lebihan dlm imbangan bayaran, menyebabkan rizab emas & jumlah matawang asing di bank akan meningkat –(ekonomi meningkat)

15. Apakah matlamat dasar ekonomi yg ingin dicapai oleh negara melalui analisis makroekonomi?
- guna tenaga penuh : (semua org yg ingin & boleh bekerja dlm sesebuah negara telah mdpt pekerjaan).
- Pengangguran kurang dr 4%. (tingkat pdptn negara mksimum)
- Kesejahteraan rakyat meningkat
- Kestabilan tingkat harga umum : (tiada inflasi & deflasi)
- Inflasi – kenaikan tingkat harga umum yg berterusan
- Deflasi – kadar pengangguran meningkat & tingkat harga umum turun secara berterusan
- pertumbuhan ekonomi : (ptambahan dlm tingkat pndptn negara)
- ptumbuhan ekonomi yg berterusan akan meningkatkn pndptn
negara & pndptn per kapita (menyediakan peluang pekerjaan kpd masyarakat)
- pembaikan imbangan pembayaran : (jumlah bayaran yg
diterima dr negara asing melebihi jumlah bayaran kpd negara asing dlm tempoh setahun)
- bekalan wang dlm ekonomi meningkat – penanda kestabilan & kemantapan ekonomi

16. Nyatakan faktor² yg menyumbang kpd ptumbuhan ekonomi (+)
- pertambahan sumber : ptambahan dlm faktor pengeluaran
(tanah, buruh, modal & pengusaha)
- penemuan sumber baru ( minyak, galian lain)
- peningkatan kualiti tenaga buruh
- pertambahan permintaan @ perbelanjaan agregat : (jika tingkat penggunaan, pelaburan, perbelanjaan kerajaan & eksport
meningkat – perbelanjaan agregat meningkat)
- pertambhan permintaan agregat akan meransang ptumbuhan Ekonomi
- kemajuan dlm keupayaan teknologi : menyumbang kpd
peningklatan dlm produktivti. (dpt meningkatkn keluaran negara @ pndptn negara)
- pengaruh harga : kenaikan harga akan menguntung ekonomi
(tarikan terhadap pelaburan)
- kenaikan yg keterlaluan – mjejaskan ptumbuhan ekonomi
(permintaan agregat berkurangan)

17. Huraikan bentuk dasar makroekonomi
- dasar fiskal : dasar kerajaan melalui perubahan dlm kadar cukai & perbelanjaan kerajaan. (utk mengatasi masalah inflasi & kemelesetan
- dasar fiskal budi bicara : perubahan dlm jumlah perbelanjaan kerajaan / dan kadar cukai mengikut keadaan ekonomi. (masa inflasi – kerajaan mengurangkan perbelanjaan & meningkatkn cukai)
- dasar penstabil automatik : alat kerajaan yg boleh mengecilkn
keadaan melambung-meleset ekonomi secara automatik.
- dasar kewangan : utk mengubah bekalan wang dlm ekonomi oleh Bank Pusat. (mempengaruhi kadar bunga dlm ekonomi)
- dasar kawalan langsung : dasar kawalan harga, dasar upah, & eksport import
- dasar sebelah penawaran : utk mempengaruhi penawaran barangan dan perkhidmatan dlm ekonomi

18. Apakah perbezaan dasar kewangan kualititatif dgn dasar kewangan kuantitatif?
- dasar kewangan kuantitatif : utk mengawal penawaran wang dlm ekonomi. (peningkatan kadar bank, kadar diskaun, kadar rizab, operasi pasaran terbuka.
- dasar kewangan kualitatif : utk mempengruhi jumlah pinjaman & pelaburan dlm ekonomi


TOPIK 2 : PENDAPATAN NEGARA
1. Nyatakan definisi pendapatan negara
- jumlah nilai keluaran barangan & pkhdmtn yg dihasilkn oleh sebuah negara bg tempoh satu tahun (dlm sebutan nilai wang negara sdiri)

2. Nyatakan kaedah utk mengira pendapatan negara
- kaedah keluaran
- kaedah perbelanjaan
- kaedah pendapatan

3. Nyatakan konsep Keluaran dalam negara kasar (KDNK) dgn keluaran negara kasar (KNK)
- KDNK : mngukur nilai barang & pkhdmtn yg dihasilkn oleh semua faktor pengeluaran dlm sebuah negara utk tempoh satu tahun

- KNK : mengukur nilai barang akhir & pkhdmtn yg dihasilkn oleh faktor pengeluaran milik w/negara sesebuah negara dlm tempoh setahun. (dalam & luar negeri) & (tidak mengambilkira
sumbangan faktor asing dlm negara)

4. Apakah pbezaan antara KNK dgn KDNK?
- KNK = KDNK + (pndptn faktor yg diterima dr luar negeri – pndptn faktor yg dibayar ke luar negeri)
- KNK = KDNK + PFb LN

** KNK harga pasar (KNKhp) melebihi KDNK harga pasar (KDNKhp) jika pndptn faktor bersih luar negeri (+)**

5. Jelaskan konsep Keluaran negara bersih (KNB)
- merupakan nilai barang akhir @ KNK yg telah ditolak susut nilai modal yg telah digunakn dlm proses pengeluaran
- KNK = KNK – SUSUT NILAI

6. Berikan perbezaan antara KNKhp dgn KNK kos faktor (KNKkf)
- KNKhp : nilai barang & pkhdmtn akhir yg dihasilkn oleh faktor pngeluaran berdasarkan harga pasaran
- KNKkf : nilai barang & pkhdmtn akhir yg dihasilkan oleh faktor pngeluaran berdasarkan harga yg dibayar oleh pengeluar kpd faktor pngeluaran (upah, sewa, bunga dll)
** KNKhp = KNKkf + cukai tak langsung – subsidi
KNKkf = KNKhp – cukai tak langsung + subsidi **

7. Jelaskan maksud Pbdptn psendirian, Pndptn boleh guna & Pndptn per kapita
- pndptn psendirian : semua bentuk pndptn yg diterima oleh individu dlm sebuah ekonomi dlm tempoh tertentu di sesebuah negara
- pndptn boleh guna : pndptn psendirian yg ditolak cukai pndptn
(yg dibelanja & ditabung)
- pndptn per kapita : pndptn purata bg setiap org di sebuah negara utk tempoh satu tahun

Pndptn per kapita = pndptn negara
Jumlah penduduk

8. Bezakan KNK mengikut harga norminal (semasa) dgn KNK mengikut harga tetap (benar)
KNK harga norminal (semasa) KNK harga tetap (benar)
-nilai barang & pkhdmtn akhir dihitung mengikut harga berdasarkn harga tahun semasa / pd tahun berkenaan - nilai barang & pkhdmtn akhir yg dihasilkn oleh faktor pengeluaran berdasarkn harga tetap pd tahun asas / tahun bandingan
- perubahan nilai KNK semasa disebabkn oleh perubahan dlm jumlah keluaran fizikal & perubahan dlm tingkat harga - perubahan nilai KNK tetap disebabkan perubahan jumlah keluaran fizikal shj

**Kaedah perhitungan pndapatan negara ialah menggunakan kaedah perbelanjaan, kaedah keluaran & kaedah pndpatan.**
- perbelanjaan negara = keluaran negara = pndapatan negara

9. Nyatakan cara pengiraan menggunakan kaedah perbelanjaan
- mencampurkn semua jenis perbelanjaan ke atas barang akhir & pkhdmtn yg dibuat oleh pduduk sesebuah negara (dlm & luar negara)
a. perbelanjaan isi rumah : pbelanjaan penggunaan (meliputi barang tahan lama)
b. perbelanjaan pelaburan : pblanjaan yg dilakukn oleh pihak swasta / kerajaan
c. perbelanjaan kerajaan : utk memenuhi kperluan ptadbiran & pkhdmtn sosial
d. perubahan stok : nilai stok / barangan yg belum dijual
e. perbelanjaan import : pbelanjaan pduduk ke atas barang yg dikelurakn oleh negara asing
f. perbelanjaan eksport : pbelanjaan negara asing ke atas barang yg dikeluarkn oleh pduduk tempatan
g. bayaran faktor bersih ke luar negeri : pbelanjaan negara asing ke atas penggunaan faktor pengeluaran negara itu ditolak pbelanjaan negara itu ke atas penggunaan faktor pengeluaran negara asing.

10. Nyatakan cara pengiraan menggunakan kaedah keluaran negara
- menjumlahkan nilai tambah yg diwujudkan oleh plbagai sektor ekonomi.
- mhitung pbezaan antara nilai jualan sesebuah firma dgn nilai
input (kecuali faktor pengeluaran) yg dibeli dlm mjalankan kgiatan
pengeluaran
- (rujuk nota ms 31 – 32)

11. Nyatakan cara pengiraan menggunakan kaedah pndapatan negara
- mjumlah plbagai jenis pndptn yg diperoleh drpd mjalankan
kegiatan mngeluarkn barang & pkhdmtn oleh masyarakat.
- pndptn negara / KNKBkf merangkumi :
a. upah & gaji : pndptn tenaga buruh
b. sewa : diperoleh dr harta tetap spt bangunan & tanah yg disewa
c. bunga : pndptn modal,
d. keuntungan syarikat : spt dividen, untung tidak dibahagikn & cukai keuntungan syarikat
e. pndptn perusahaan psendirian : keuntungan perusahaan psendirian & koperasi

12. Pengiraan pndptn negara tidak mengambil kira bayaran pindahan - (pndptn yg tidak melibatkn penggunaan faktor² produktif dlm pengeluaran). Berikan contoh tersebut.
- bunga atas pinjaman kerajaan
- bunga atas pinjaman pengguna
- bayaran pencen
- bayaran biasiswa kpd pelajar
- zakat
- elaun suri rumah
- elaun penganggur


TOPIK 3 : PENGHITUNGAN PENDAPATAN NEGARA
1. Terdapat beberapa kelemahan dlm penghitungan pndptn negara. Bincangkan kelemahan tersebut.
a. Perhitungan berulang : jika nilai barang akhir & barang perantaraan dicampur bersama (nilai keluaran negara yg diperoleh akan melebihi nilai keluaran negara sebenar)
- barang perantara harus dibezakan dgn barang akhir (nilai barang akhir shj dicampur dlm data pndptn negara)

b. Barangan yg tidak dipasarkan : keluaran yg dihasilkn & digunakan sdiri oleh pengeluar (tidak dimasukkan dlm pengiraan pndptn negara).
- menyebabkan pndptn negara yg dikira kurang drpd yg sebenar

c. Masalah harga, barang haram & ketidaktekalan pengumpulan data:
i. masalah harga :
- harga barang berbeza mengikut kawasan / tempat
- harga barang berubah mengikut masa (menimbulkan kesulitan menentukan harga yg dipilih utk mengira sumbangan sesuatu sektor ekonomi)
- menimbulkan masalah menetukan nilai inventori (nilai inventori berubah bila nilai berubah)
ii. barang haram :
- tidak semua kegiatan yg produktif diambil kira (kegiatan haram spt judi, pelacuran, pjualan ganja tidak diambil kira)
- maklumat yg haram sukar diperolehi
iii. masalah dalam pengumpulan :
- data yg diperlukan sukar didapati (pihak tertentu, swasta & kerajaan tidak menyediakan data dgnn sistematik / tidak kemaskini)

2. Senaraikan kelemahan yg dihadapi dlm membuat pbandingan pndptn negara dr tahun ke tahun.
a. perubahan dalam tingkat harga umum : taraf hidup dikata meningkat jika jumlah barang & pkhdmtn dinikmati rakyat btambah. Tapi, pbelanjaan negara juga btambah jika blaku perubahan dlm tingkat harga umum & perubahan dlm kuantiti keluaran.

b. perubahan dlm jumlah pduduk: ptambahan pndptn negara diikuti ptambahan pduduk yg pesat akan menyebabkn taraf hidup semakin rendah

c. perubahan dlm kualiti barang : nilai pndptn negara yg dibandingkan utk dua tahun yg blainan tidak menunjukkan perubahan kualiti barang
d. perubahan dlm corak pengagihan pndptn : jika ptambahan pndptn negara hanya dinikmati segolongan kecil org kaya shj, taraf hidup rakyat tidak meningkat.

e. perubahan² lain yg mempengaruhi taraf hidup/ tingkat kebajikan rakyat ttp tidak digambarkan oleh perubahan nilai pndptn negara
i. perubahan dlm jenis keluaran negara : ptambahan keluaran negara spt sjata api, taraf hidup tidak meningkat
ii. perubahan dlm masa kerja & masa rehat pekerja: jika peningkatan pndptn negara akibat ptambahan masa kerja (kurang masa rehat) tingkat kebajikan tidak naik
iii. perubahan dlm eksternaliti negatif : jika peningkatan pndptn negara mengakibatkan eksternaliti (-) spt pcemaran, tingkat kebajikan rakyat tak meningkat

3. Nyatakan kelemahan perbandingan pndptn antara negara
a. perbezaan dlm jumlah pduduk: jika kenaikan dlm pndptn negara diikuti kenaikan jumlah pduduk yg lebih besar (pndptn per kapita akan menurun)
b. perbezaan konsep pndptn negara : konsep phitungan pndptn negara yg blainan antara negara menyebabkn pbandingan mjadi kurang tepat
c. perbezaan penaksiran dlm pengiraan pndptn negara : negara yg blainan mempunyai taksiran yg blainan thdp item yg dimasukkan dlm pengiraan pndptn negara.(pelacuran di Thai adalah pndptn negara)
d. perbezaan dlm tingkat harga umum : tingkat harga barang adalah berbeza antara negara
e. perbezaan jumlah masa bekerja : masa kerja yg lebih panjang akan mempunyai pndptn per kapita yg lebih tinggi (tidak menunjukkan taraf hidup rakyat lebih baik)
f. perbezaan dlm agihan pndptn : pndptn negara tinggi, tidak bmakna taraf hidup rakyatnya tinggi jika agihan pndptn tidak setara
g. perbezaan dlm pola pbelanjaan kerajaan : pola pbelanjaan yg dilakukan akan mberi kesan dlm mbandingkan pndptn negara
h. perbezaan kadar ptukaran mata wang asing : pndptn negara mengikut mata wang masing-masing (mata wang adalah berbeza)

4. Apakah kegunaan data pndptn negara?
- pngukur pngeluaran plbagai sektor ekonomi : alat mngukur jumlah keluaran plbagai sektor ekonomi dlm negara
- pngukur kadar ptumbuhan ekonomi : utk mengira kadar ptumbuhan ekonomi
- asas perancangan ekonomi : satu alat mbantgu kerajaan utk membuat prancangan ekonomi
- pngukur taraf hidup pduduk : utk mengukur taraf hidup rakyat sesebuah negara bg satu tempoh masa tertentu
- ptunjuk perubahan struktur ekonomi : mberi gambaran yg blaku dlm plbagai sektor ekonomi. Corak perubahan tahunan akan diketahui



TOPIK 4 : PENENTUAN KESEIMBANGAN PENDAPATAN NEGARA (BAHAGIAN 1)
1. Jelaskan maksud ‘aliran pusingan’ & ‘aliran pusingan pndptn
- aliran pusingan : aliran wang & barang² yg berterusan dlm sesebuah ekonomi
- aliran pusingan pndptn : aliran wang antara sektor dlm sesebuah ekonomi

2. Nyatakan maksud ekonomi dua sektor & jelaskan tentang aliran pusingan pndtn ekonomi tersebut
- ekonomi dua sektor : ialah ekonomi yg terdiri drpd sektor isi rumah & sektor firma.(dikenali sbg ekonomi tertutup tanpa peranan kerajaan)
- Aliran pusingan pndptn ekonomi dua sektor : ialah aliran barang² & pndptn antara sektor firma dgn sektor isi rumah.

3. Nyatakan dua jenis perbelanjaan yg dilakukan oleh isi rumah
- pbelanjaan barang keperluan / mudah rosak (mesti dilakukn walau tingkat pndptn isi rumah adalh sifar)
- pbelanjaan barang tahan lama / barang mewah spt kereta, perabot, phiasan dll

4. Apakah ciri² utama perbelanjaan penggunaan isi rumah
- pblanjaan yg dilakukn amat bgantung kpd pndptn boleh guna yg diterima (smakin tinggi pndptn boleh guna, smakin tinggi tingkat pbelanjaan isi rumah)
- penggunaan isi rumah adalah lebih rendah drpd pndptn (isi rumah mula menabung)
- isi rumah tetap buat pbelanjaan penggunaan (pbelanjaan autonomi) walau pndptn negara adalh sifar.

5. Apakah makna pelaburan & nyatakn jenis pelaburan
- pelaburan : pbelanjaan yg dilakukn oleh firma utk mbeli barang modal (utk mengembangkn usaha baru) & menggantikan barang modal lama.
- utk menambahkn keupayaan sesebuah ekonomi dlm pngeluaran & pkhdmtn
- Jenis pelaburan :
a. pelaburan teraruh / teransang : dipengaruhi oleh tingkat pndptn negara.(hubungan (+) dgn tingkat pndptn negara
b. pelaburan autonomi : dilakukn oleh firma tnpa bgantung kpd tingkat pndptn negara. (dipengaruhi faktor kadar bunga, thp
teknologi & polisi kerajaan)

6. Apakah faktor² yg mempengaruhi kadar pelaburan?
a. kadar bunga & kadar pulangan : jika kadar bunga meningkat, kos meminjam yg terpaksa ditanggung juga meningkat
b. kadar pulangan pelaburan (kecekapan modal sut) : kadar pulangan yg tinggi akan menarik minat pelabur utk menambah pelaburan
c. kemajuan teknologi : penggunaan komputer & peralatan lain yg canggih dpt meningkatkn hasil pengeluaran, juga akan merendahkan kos pengeluaran
d. polisi kerajaan : spt mberi tarif plindungan, mengurangkan kadar cukai, pberian subsidi & penyediaan tapak perusahaan
(akan meningkatkan pelaburan)
e. kenaikan kos pengeluaran : kenaikan harga barang mentah, kos buruh, akan mengurangkn pelaburan

7. Apakah definisi bocoran & suntikan?(ekonomi 2 sektor)
- tabungan adalah bocoran dlm aliran pusingan pndptn –
(tabungan merupakan aliran keluar pndptn drpd aliran pusingan pndptn)
- bocoran mjadikan aliran pusingan pndptn semakin kecil & tidak seimbang
- pelaburan adalah dianggap suntikan -( pelaburan merupakan aliran masuk pndptn ke dlm aliran pusingan pndptn)
** keseimbangan pndptn negara tercapai bila jumlah bocoran = jumlah suntikan**

8. Apakah definisi bocoran & suntikan dlm ekonomi 3 sektor?
- cukai pndptn yg dikenakan ke atas isi rumah & cukai keuntungan syarikat yg dikenakan ke atas firma adalah merupakan bocoran dlm aliran pusingan ekonomi 3 sektor


- perbelanjaan pelaburan (I) & perbelanjaan kerajaan (G) merupakan suntikan dlm aliran pndapatan ekonomi 3 sektor

9. Jelaskan perbezaan antara cukai sekali gus dgn cukai berkadar
- cukai sekali gus : dikenakan oleh kerajaan thdp barang tertentu.
(tidak mempengaruhi harga barang / pndptn negara)
- apabila harga barang meningkat –(jumlah cukai sekaligus tidak berubah)
- cukai berkadar : kadar yg ditetapkan oleh kerajaan thdp barang tertentu / pndptn firma. (bila harga barang & pndptn negara meningkat, cukai berkadar akan turut meningkat)

** kedua² cukai ini boleh mengurangkan pndptn boleh guna,
penggunaan & tabungan**

10. Apakah kesan cukai sekali gus thdp fungsi penggunaan & fungsi tabungan?
- cukai sekaligus akan mengurangkan pndptn boleh guna & tabungan.
- (pengurangan pndptn boleh guna menyebabkan perbelanjaan penggunaan akan berkurangan & jumlah tabungan juga akan berkurangan)
** tidak mberi kesan kpd kecenderungan mengguna sut & kecenderungan menabung sut **

11. Apakah kesan cukai berkadar thdp fungsi penggunaan & fungsi tabungan?
- cukai berkadar akan mengurangkan pndptn boleh guna & tabungan.
- ia memberi kesan kpd kecenderungan mengguna sut & kecenderungan menabung sut.
- (lebih banyak cukai berkadar dikenakan pd tingkat pndptn yg lebih tinggi)

12. Perbelanjaan kerajaan terbahagi kpd dua jenis. Huraikan
- pbelanjaan mengurus : utk membiayai kegiatan ptadbiran kerajaan & mberi pkhdmtn kpd orang ramai
- pbelanjaan pbangunan : utk menambah infrastruktur & kemampuan ekonomj utk mengeluarkn barang pd masa depan


TOPIK 5 : PENENTUAN KESEIMBANGAN PENDAPATAN NEGARA – BAHAGIAN 2.
1. Apakah maksud ekonomi empat sektor?
- Ekonomi empat sektor (ekonomi terbuka) : mengamalkn perdagangan antara bangsa
- sektor yg terlibat ialah isi rumah, sektor firma, sektor kerajaan & sektor negara asing

2. Jelaskan maksud aliran pusingan pndptn, suntikan & bocoran dlm ekonomi empat sektor
- Perbelanjaan agregat = pbelanjaan pengguna (C) + pbelanjaan
plaburan (I) + pbelanjaan kerajaan (G) + pbelanjaan eksport (X)
AE = C + I + G + X
- Bocoran : simpanan + cukai + import
- Suntikan : pelaburan + pbelanjaan kerajaan + eksport
(bocoran) S + T + M = I + G + X (suntikan)

3. Nyatakan faktor yg mempengaruhi import dan eksport sesebuah negara
- perubahan dlm cita rasa pengguna
- perubahan dlm pertukaran asing
- perubahan dlm tingkat teknologi
- tingkat inflasi & deflasi dlm sesebuah negara
- perubahan dlm dasar / polisi perdagangan sesebuah negara

4. Apakah hubungan keluk fungsi eksport dgn pndptn negara?- ms 85
- keluk fungsi eksport mendatar & selari dgn paksi pndptn negara
- pndptn negara tidak mempengaruhi / menyebabkan berlakunya perubahan dlm eksport
- keluk fungsi eksport berubah jika berlaku pertambahan / pengurangan jumlah eksport

5. Bagaimanakah hubungan keluk fungsi import dgn pndptn negara?
- keluk fungsi import mencerun ke atas dr kiri ke kanan
- menunjukkan hubungan antara import dgn pndptn negara
- pertambahan pndptn negara akan diikuti pertambahan dlm import (Dan berlaku sebaliknya)

6. Huraikan bagaimana keseimbangan pndptn negara dicapai dlm ekonomi empat sektor?
- melalaui dua kaedah :
a. kaedah penawaran agregat & kaedah permintaan agregat
b. kaedah suntikan & bocoran

a. kaedah penawaran agregat & kaedah permintaan agregat
- keseimbangan pndptn negara tercapai bila permintaan agregat =
penawaran agregat (AD = AS)

AS = AD
Y + M = C + Y + G + X
Y = C + Y + G + X + (X - M)
Y(pndptn negara), M(import), C(perbelanjaan pengguna), G(perbelanjaan kerajaan), X(eksport), AS(pnawarn agregat), AD(pmintaan agregat)
- b. kaedah suntikan & bocoran :
- keseimbangan pndptn negara tercapai bila suntikan = bocoran

I + G + X = S + T + M I(pelaburan), T(cukai)

7. Apakah kesan perubahan perbelanjaan agregat thdp keseimbangan pndptn negara? (ms 89 – 93)
-
8. Analisis keseimbngan pndptn negara menggunakan kaedah permintaan agregat & penawaran agregat. (ms 93 – 102)

- permintaan agregat : hubungan songsang antara tingkat harga umum dgn tingkat harga benar (tingkat harga umum meningkat, KNK benar akan menunrun)
- penawaran agregat : hubungan terus antara tingkat harga umum dgn tingkat KNK benar (tingkat harga umum naik, KNK benar akan naik)
- pertambahan permintaan agregat : pndptn negara bertambah & paras harga akan meningkat
- pengurangan permintaan agregat : pndptn negara berkurangan & paras harga juga jatuh.
- pertambahan penawaran agregat : pndptn negara bertambah & harga semakin rendah
- pengurangan penawaran agregat : pndptn negara berkurangan & paras harga meningkat


TOPIK 6 : PERANAN WANG DALAM EKONOMI
1. Berikan definisi wang & fungsinya
- definisi :sesuatu barang yg diterima oleh masyarakat umum sebagai alat perantaraan pertukaran barang & pkhdmtn dlm kegiatan urus niaga harian.
- fungsi :
- sbg alat perantaraan pertukaran
- sbg alat pengukur nilai

2. Huraikan ciri² wang dgn jelas
- barang yg diterima oleh masyarakat umum sbg alat perantaraan pertukaran
- mempunyai penawaran yg terhad & kuantitinya tidak boleh ditambah dgn mudah
- mempunyai nilai yg stabil (tidak mengalami turun naik yg kerap & besar)
- mempunyai sifat yg tahan lama (tanpa kerosakan & susut nilai)
- mudah dikenali, sukar dipalsukan & mudah dibawa, dipindah dan disimpan.
- mempunyai kualiti yg seragam & kesetaraan (boleh dibahagikan kpd unit² yg lebih kecil

3. Jelaskan tentang nilai kuasa beli
- nilai kuasa beli ialah keupayaan wang utk mbeli barang (perkhidmatan) dgn sejumlah wang yg tertentu.
- semakin rendah tingkat harga, semakin tinggi nilai wang (kuantiti yg dpt dibeli dgn sejumlah wang tertentu bertambah)
- Wujud hubungan sonsang antara tingkat harga umum dgn nilai wang

4. Formula utk mengira indeks nilai wang
Indeks nilai wang = indeks harga tahun asas X 100
Indeks harga tahun semasa

5. Apakah definisi Wang M1 & M2?
- bekalan wang : jumlah plbagai jenis wang yg wujud dlm sesebuah ekonomi pd suatu masa tertentu.
- wang yg sempit (M1) : tdiri drpd syiling, wang kertas & deposit semasa di bank² perdagangan
*(M1 = wang tunai + deposit semasa)*
- wang yg luas / wang yg secara luas (M2) : tdiri drpd syiling,
wang kertas & semua deposit (deposit semasa, deposit tetap & deposit tabungan)
- (deposit tetap & deposit tabungan ditakrif sbg wang hampir yg sempit)
*( M2 = M1 + wang hampir yg sempit)*

6. Bezakan antara bekalan wang M1 dgn M2 di Malaysia
- *(M1 = wang tunai + deposit semasa)*
- *( M2 = M1 + wang hampir yg sempit)*


7. Beri perbezaan antara bank pusat dgn bank perdagangan
- bank pusat : badan kewangan dimiliki oleh kerajaan, mengendali operasi kewangan kerajaan & mengawal kestabilan kegiatan badan kewangan, (badan kewangan menyokong & selaras dgn
dasar ekonomi kerajaan)
- di Malaysia BANK NEGARA MALAYSIA
- bank perdagangan : institusi kewangan yg terlibat dlm aktvt memberi pinjaman jangka pendek kpd sektor perindustrian & perniagaan.
- satu kump institusi kewangan terbesar & terpenting dlm sesebuah ekonomi.
- menerima deposit drpd sektor swasta & pemberian pinjaman

8. Senaraikan aktvt & fungsi bank negara
a. mengeluarkan mata wang:
- menentukan jumlah wang yg perlu diedarkan pd sesuatu masa tertentu
- menentukan jumlah wang yg perlu ditambah dr semasa ke semasa
- (tidak boleh mcetak wang sesuka hati; wang yg dicetak mpunyai
sandaran minimum sebanyak 80.59% dlm bntuk emas & mata wang asing)

b. jurubank kpd kerajaan :
- i. Pentadbir akaun kerajaan – menerima semua hasil yg diperoleh oleh kerajaan & mbuat pembayaran bg pihak kerajaan
-ii. pentadbir hutang negara – menguruskan hutang negara, mengeluarkan sekuriti² kerajaan & bil² perbendaharaan
- memberi nasihat kpd kerajaan mengenai rancangan pinjaman
(syarat & masa yg sesuai bg pinjaman keluaran sekuriti baru)
- membantu kerajaan mdapat pinjaman drpd pasaran modal antarabangsa
iii. memberi pendahuluan kpd kerajaan – bila kerajaan mengalami defisit dlm hasil belanjawan, BNM menyediakan pendahuluan sementara kpd kerajaan
iv. mengekalkn kestabilan nilai mata wang – semua mata wang tempatan mempunyai sandaran simpanan minimum sebanyak 80.59% dlm bentuk emas & mata wang asing
-v. Menguruskan hal ehwal antara bangsa - bertukar² pendapat berhubung hal kewangan dgn pakar² Tabung Kewangan Antarabangsa, Bank Pembangunan Asia, Bank Dunia dsbnya.
- membincangkn isu² ekonomi & kewangan yg berkaitan demi kpentingan bersama


c. jurubank kpd bank² perdagangan & institusi kewangan :
-i. Perlesenan bank & syarikat kewangan – BNM memproses permohonan lesen² bank perdagangan & institusi kewangan lain
(memastikan spy semua keperluan perundangan dipenuhi)

-ii. penjaga rizab & penyelesaian hutang antara bank – semua bank perdagangan dikehendaki membuka akaun rizab wajib & akaun penjelasan di BNM
- Akaun rizab wajib (tujuan pengawalan kewangan)
- akaun penjelasan (membolehkn penyelesaian hutang-piutang antara bank perdagangan dilakukan)

iii. pengagih & penyerap wang tunai – BNM bertanggungjawab menyediakan wang tunai yg mencukupi bg bank² perdagangan & menyerap lebihan wang tunai drpd mereka

iv. pengawas bank & institusi kewangan lain – BNM mjadi pemerhati / pengawas bank² perdagangan & institusi kewangan lain. (mengawasi operasi bank tersebut)
- memeriksa kedudukan harta, dasar pelaburan & pinjman, kesempurnaan rekod², mutu pengurusan dsbnya.

-v. Pemberi pinjaman terakhir kpd bank – mberi kemudahan pinjaman terakhir kpd bank² perdagangan bila mereka tidak mempunyai wang tunai yg cukup utk memenuhi keperluan
pelanggan.
- pinjaman termasuk mendiskaunkn bil² jangka pendek, pinjaman langsung dsbnya.

d. menjalankan dasar kewangan : mjaga & mengekalkan kestabilan kewangan. (mengawal bekalan wang & kredit yg wujud dlm ekonomi)
- Dasar kewangan BNM ialah Dasar kewangan kuantitatif & Dasar kewangan kualitatif.
- Dasar kewangan kuantitatif – langkah BNM utk mempengaruhi & mengawal jumlah bekalan wang dlm ekonomi
- Dasar kewangan kualitatif – langkah BNM utk mengawal bentuk & corak pinjaman & pelaburan bank² perdagangan

9. Nyatakan fungsi bank perdagangan :
i. menerima deposit drpd org ramai dlm tiga bentuk (deposit tetap, deposit tabungan & deposit semasa)
- deposit tetap / deposit bermasa – simpanan wang tunai bg satu tempoh tertentu
- deposit tabungan – simpanan wang tunai & boleh dikeluarkn bila-bila masa (menggunakan buku akaun)
- deposit semasa – simpanan wang tunai tanpa menerima bunga (diberi kemudahan menggunakan buku cek)

ii. penyimpan deposit semasa boleh membuat pembayaran tanpa menggunakan wang tunai
iii. memberi pinjaman kpd pelanggan dgn tiga cara – (melalui akaun semasa, akaun pendahuluan /overdraf & dgn mendiskaunkn bil² pertukaran)
iv. mengeluarkan draf bank bg tujuan mengirim, memesan @ membeli barangan. Tidak mempunyai risiko
v. mengeluarkan cek kembara utk pelanggan yg melawat ke luar negeri. Kehilangan cek kembara boleh ditebus balik.

10. Apakah faktor² yg membataskan proses pciptaan kredit?
a. kebocoran wang tunai : sebahagian wang yg sepatutnya dimasukkan ke dlm akaun bank masih dipegang pemiliknya.
(wang yg dikeluar / di pinjam dr bank tidak dimasukkan semula ke bank lain – kmampuan bank utk mencipta kredit berkurangan)
b. keinginan utk mjamin keteguhan bank : bank memegang rezab tunai yg lebih tinggi (lebih dr 10%). Memberi pinjaman secara berhati² utk mjaga kewibawaan bank, spy kepercayaan
org ramai bertambah. – langkah ini mengurangkan keupayaan bank mencipta kredit
c. kemampuan utk mcari peminjam yg sesuai : bank sukar mendapat peminjam utk diberikan pinjaman bg semua rezab yg ada. (pinjaman diberi kpd yg berkemampuan bayar balik shj).
Menyebabkn lebihan rizab tunai & kredit yg dicipyakan terbatas
d. kekurangan minat utk meminjam : keadaan ekonomi & kadar bunga mempengaruhi org ramai utk meminjam. Kurang minat meminjam menyebabkn lebihan rizab yg besar.(penciptaan
kredit terbatas)

11. Apakah faktor² yg menyekat proses penciptaan kredit?
- keperluan rizab tunai : sekiranya bank pusat menaikan keperluan rizab tunai, kredit yg dpt dicipta oleh bank² perdagnagan akan berkurangan
- keperluan rizab wajib : Apabila bank pusat menaikan keperluan rizab wajib, keupayaan bank perdagangan utk mencipta kredit akan berkurangan
- bekalan wang dlm ekonomi : bekalan wang dlm ekonomi dikawal oleh bank pusat. Dasar pengurangan wang oleh bank pusat akan mengurangkan keupayaan bank perdagangan mencipta kredit.
- arahan-arahan khas : BNM menjalankan dasar kewangan Kementerian kewangan M’sia, (bank perdagangan dikehendaki melabur suatu peratusan tertentu drpd depositnya dlm bntuk pinjaman perumahan & surat² jaminan kerajaan. Ini akan mengurangkan penciptaan kredit oleh bank perdagangan.

12. Teori kewangan Keynes
- menerangkan 2 pkara – tujuan masyarakat memegang wang & kesan perubahan bekalan wang ke atas tingkat kegiatan ekonomi & tingkat harga umum.
- Kekayaan masyarakat boleh dibahagikan kpd aset kewangan (wang tunai, bon & bil) aset modal (aset tetap & saham)

13. Jelaskan permintaan wang dlm teori keynes
- jumlah aset kekayaan yg ingin dipegang oleh oleh org ramai dlm bntuk wang tunai.
- Permintaan wang adalah untuk urusniaga, awasan & spekulasi

14. Bezakan tujuan urus niaga, tujuan awasan & tujuan spekulasi mengikut teori keynes
a. tujuan urusniaga : org ramai meminta wang utk membayar perbelanjaan yg dilakukan setiap hari. Bergantung pd tingkat pndptn negara. (Semakin tinggi ntingkat pndptn negara, semakin
tinggi permintaan wang utk urus niaga)
- permintaan wang tidak dipengaruhi oleh kadar bunga

b. tujuan awasan : adalah utk menghadapai keadaan ketidak pastian yg bakal blaku, terutama masa kesusahan / kemelesetan. (masyarakat akan memegang sebahagian wang utk tujuan ini)
- permintaan wang utk awasan bgantung pd tingkat pndptn negara (tidak dipengaruhi kadar bunga)
- (semakin tinggi tingkat pndptn negara, semakin besar pmintaan wang utk tujuan awasan)

c. tujuan spekulasi : bertujuan mencari keuntungan. Org ramai meminta wang utk mdpt keuntungan dgn melabur dlm pasaran saham / sekuriti.
- membeli saham / bon ketika harga rendah & mjual pada tingkat harga yg lebih tinggi pd masa hadapan
- pmintaan wang utk spekulasi ditentukan oleh kadar bunga
(hubungan songsang antara harga saham/bon dgn tingkat kadar bunga) & tidak dipengaruhi oleh pndptn negara.

15. Kesan perubahan bekalan wang terhadap tingkat kegiatan ekonomi boleh dibahagikn kpd 3 peringkat :
- perigkat ptama : menggambarkan kesan perubahan bekalan wang thdp tingkat kadar bunga
- peringkat kedua : menunjukkan kesan perubahan kadar bunga thdp tingkat pelaburan yg dilakukn dlm negara
- peringkat ketiga : mengkaji kesan perubahan pelaburan thdp perbelanjaan agregat & seterusnya tingkat pndptn negara

TOPIK 7 : MASALAH MAKROEKONOMI
1. Berikan definisi bagi ‘pendapatan negara’, ‘pendapatan negara potensi’ & ‘guna tenaga penuh”
- pndptn negara : jumlah nilai barangan & pkhdmtn yg sebenar diperolehi oleh sebuah negara dlm tempoh setahun
- pndptn negara potensi : jumlah nilai barangan & pkhdmtn yg mungkin dicapai oleh sebuah negara utk tempoh setahun
- guna tenaga penuh : berlaku apabila semua / hampir semua faktor pengeluaran telah digunakan dgn sepenuhnya

2. Berikan perbezaan antara lompang deflasi & lompang inflasi
- lompang deflasi : berlaku bila jumlah perbelanjaan agregat kurang drpd jumlah penawaran agregat pd tingkat guna tenaga penuh (penawaran melebihi permintaan)
- lompang inflasi : apabila perbelanjaan agregat yg dilakukan melebihi penawaran agregat pd tingkat guna tenaga penuh

3. Berikan definisi inflasi
- keadaan apabila berlaku kenaikan tingkat harga umum secara berterusan (terlalu banyak wang mengejar barang² & pkhdmtn yg sedikit

4. Jelaskan jenis² inflasi
- inflasi tarikan permintaan : berpunca drpd pertambahan dlm permintaan agregat yg berterusan dlm sebuah ekonomi yg mencapai tingkat guna tenaga penuh. (lebihan permintaan
agregat menyebabkan kenaikan tingkat harga umum secara berterusan)
- inflasi tolakan kos : disebabkan kenaikan kos pengeluaran
(kenaikan tingkat upah & harga input / kenaikan untung berterusan)
- berlaku ketika ekonomi melambung (tingkat pengangguran pd paras yg sangat rendah)
- inflasi yg diimport : berpunca kenaikan harga barang yg diimport.
(ekonomi menghadapi masalah inflasi & pengangguran yg serius secara serentak) – stagflasi.
5. Apakah maksud inflasi merayap & inflasi melampau
- inflasi merayap : proses kenaikan tingkat harga umum yg berterusan secara perlahan²
- inflasi melampau / hiperinflasi : proses kenaikan tingkat harga umum yg sangat cepat (tingkat harga umum naik dua / beberapa kali ganda)

6. Nyatakan kesan² inflasi
- terhadap jumlah keluaran : dlm jangka pendek, menggalakan pertambahan keluaran negara dgn lebih banyak. (kenaikan harga membolehkan pengusaha memperoleh keuntungan yg banyak)
- terhadap tabungan & pelaburan : tabungan akan berkurangan, nilai wang jatuh (jumlah wang yg sama hanya dpt membeli barangan dlm kuantiti yg lebih kecil)
- terhadap pengagihan pndptn & kekayaan :
a. kenaikan tingkat harga menyebabkan nilai wang jatuh, pekerja menerima jumlah pndptn yg tetap sama (pekerja mempunyai kuasa beli yg kecil)
b. ahli perniagaan akan mendapat untung yg besar, mereka dpt menaikan tingkat harga melebihi tingkat kenaikan kos pengeluaran
- terhadap imbangan pembayaran : imbangan pembayaran bertambah buruk (import cenderung bertambah & eksport cenderung berkurangan)
- harga barangan tempatan kelihatan lebih mahal berbanding harga barang luar negeri (ketika inflasi). Masyarakat kurang membeli barangan tempatan.
- kenaikan jumlah import & penguirangan nilai eksport menyebabkan imbangan pembayaran negara bertambah buruk.

7. Berikan definisi pengangguran
- pengangguran : tenaga buruh yg tidak melakukan kegiatan ekonomi pd satu tingkat upah yg tertentu. (tenaga buruh : pduduk yg berada dlm lingkungan kerja, berusia 15 – 64 tahun)

8. Apakah perbezaan guna tenaga, guna tenaga sepenuh masa & guna tenaga bukan sepenuh masa?
- guna tenaga : buruh yg sedang bekerja (sepenuh masa + bukan sepenuh masa)
- guna tenaga sepenuh masa : bekerja tidak kurang 30 jam seminggu
- guna tenaga bukan sepenuh masa : bekerja kurang drpd 30 jam seminggu


9. Huraikan jenis² pengangguran
a. pengangguran geseran : disebabkn pekerja² berhenti secara
sukarela utk menukar / mencari kerja yg baru & lebih baik.
(bukan masalah yg besar)

b. pengangguran struktur : disebabkn oleh perubahan struktur Ekonomi (menyebabkn permintaan thdp buruh tertentu berkurangan berbanding penawaran dlm sesebuah negara).

c. pengangguran kitaran : disebabkan keadaan ekonomi yg turun naik, terutama semasa kemelesetan ekonomi. (tingkat pmintaan agregat rendah, firma mengurangkan tingkat keluaran,
menyebabkn firma mengurangkan tenaga buruh & peluang pekerjaan semakin terbatas)

d. pengangguran bermusim : disebabkn perubahan bermusim dlm pengeluaran bg industri² tertentu. (dlm musim tengkujuh, nelayan, penoreh berhenti kerja & menganggur)
- pekerja mdpt kerja semula bila musim baru bermula

e. pengangguran teknologi : disebabkan penggantian buruh dgn peralatan / barang modal yg canggih kesan kemajuan teknologi.
- kebanyakan golongan separa mahir & tidak mahir yg terlibat

f. pengangguran tak ketara / tak nampak / tersembunyi : berlaku apabila bilangan buruh yg sebenar digunakan lebih ramai drpd yg diperlukan utk mhasilkan sejumlah barang tertentu.

10. Jelaskan maksud staglasi
- keadaan ekonomi yg mengalami pengangguran & inflasi secara serentak
- kenaikan tingkat harga umum diikuti kejatuhan keluaran negara (kejatuhan penawaran agregat dlm keadaan ekonomi yg belum mencapai guna tenaga penuh)

11. Kenapa penawaran agregat boleh menurun?
- kenaikan kos bahan mentah – kenaikan harga minyak
- kejayaan tuntutan kenaikan upah oleh kesatuan sekerja
- kenaikan harga bahan mentah & barang perantaraan yg diimport


TOPIK 8 : DASAR PENSTABILAN
1. Apakah maksud alat dasar fiskal?
- perubahan dlm pbelanjaan kerajaan & perubahan cukai.

2. bagaimanakh keadaan alat dasar fiskal digunakan?
- ketika inflasi : kerajaan mengurangkan pbelanjaan & menambah cukai @ kedua-dua serentak
- ketika deflasi : kerajaan menambahkan pbelanjaan,
mengurangkan cukai @ menambah pbelanjaan kerajaan & cukai
dgn jumlah yg sama

3. Nyatakan kesan perubahan dasar fiskal & dasar kewangan thdp pendapatan negara
- utk mcapai ptumbuhan ekonomi secara berterusan (tanpa inflasi & pengangguran)
- sbg alat utk mcapai pengagihan pdapatan yg adil & saksama

4. Jelaskan maksud dasar fiskal & dasar kewangan mengembang
- kerajaan menambahkan perbelanjaan & mngurangkan cukai utk meningkatkn tingkat pbelanjaan

5. Jelaskan maksud dasar fiskal & dasar kewangan menguncup
- kerajaan mengurangkan perbelanjaan & meningkatkan cukai utk mngurangkan pbelanjaan & mngurangkn proses kenaikan tingkat harga umum

6. Berdasarkan keluk, terangkan apakah maksud lompang deflasi
- (ms 152)
7. Berdasarkan keluk, terangkan maksud inflasi
- (ms 153)

8. Apakah perbezaan belanjawan mengurus & belanjawan pembangunan?
- belanjawan mengurus : perbelanjaan semasa kerajaan persekutuan.
i. perbelanjaan mengurus mengikut kategori –( emolumen, bayaran khidmat hutang, pemberian kpd kerajaan negeri, bekalan & pkhidmatn, pencen & ganjaran, subsidi & pmbelian harta tetap)
ii. perbelanjaan mengurus mengikut sektor – (pbelanjaan utk keselamatan, pkhidmatn sosial & ekonomi dan pentadbiran am)

- belanjawan pembangunan : menggalakkan pertumbuhan ekonomi & sosial – (keselamatan, perkhidmatan sosial, perkhidmatan ekonomi, & pentadbiran am)
- (menyediakan kemudahan & frasarana)

9. Berikan perbezaan antara hasil cukai langsung dan cukai tidak langsung Cukai langsung Cukai tak langsung
- tidak boleh dipindahkan bebannya kpd org lain
- meliputi cukai pndptn, cukai keuntungan hartanah, cukai keuntungan berlebihan & duti setem
- di bawah tanggungjawab Jab Hasil Dlm Negeri - boleh dipindahkan beban (sebahagian / sepenuhnya) kpd org lain
- cukai jualan, cukai eksais, duti import, duti eksport, & cukai perkhidmatan
- di bawah bidang kuasa Jab Kastam & Eksais

10. Apakah maksud belanjawan defisit & belanjawan surplus?
- belanjawan defisit / kurangan : perbelanjaan kerajaan lebih besar drpd hasilnya
- belanjawan surplus / lebihan : perbelanjaan kerajaan lebih kecil drpd hasilnya

11. Apakah maksud hutang negara, berikan perbezaan hutang dlm negeri dgn hutang luar negeri.
- hutang negara : pinjaman yg dilakukan oleh kerajaan sesebuah negara dr dlm / luar begeri yg belum dijelaskan.

Hutang dlm negeri Hutang luar negeri
- pinjaman kerajaan dr dlm negeri yg belum dijelaskan
- drpd bank² perdagangan, BNM, badan² awam, KWSP, syarikat² insuran dll - pinjaman kerajaan dr luar negeri yg belum dijelaskan
- drpd kerajaan² asing (Amerika, Jepun, Jerman dll), drpd institusi kewangan luar negara spt Bank Dunia, Bank Pembangunan Asia, IMF dll



TOPIK 9: PERDAGANGAN & KEWANGAN ANTARABANGSA
1. Apakah faktor² pendorong perdagangan antarabangsa? (Keperluan)
- perbezaan pemilikan faktor² pengeluaran : (buruh, tanah, modal, usahawan & sumber semula jadi berbeza dari segi kualiti dan kuantiti) – menyebabkan negara berlainan mengeluarkan
barangan yg berlainan.
- perbezaan dlm keadaan iklim : menyebabkn tiap-tiap negara melibatkan diri dlm pngeluaran barang yg berlainan.
- juga menyebabkn pelbagai jenis tanaman yg berlainan dihasilkan
- ini yg menyebabkn pdagangan antarabangsa diperlukan

- keinginan utk menikmati ekonomi bidangan : ini menggalakan sesetengah negara mengeluarkan kuantiti barang yg jauh melebihi keperluan negara
- keinginan utk menikmati faedah drpd pengkhususan : pengkhususan akan memberi keuntungan yg besar kpd negara- negara tersebut

2. Nyatakan faedah² perdagangan antarabangsa
- memperoleh barang yg tidak dpt dikeluarkan di dlm negara : kerana terdapat beberapa jenis barang yg tidak dpt dikeluarkan oleh sesebuah negara
- memperoleh faedah drpd pengkhususan : mbolehkan penggunaan faktor² pengeluaran lebih cekap & keseluruhan keluaran dunia akan bertambah drpd penggunaan semua faktor
pengeluaran yg sedia ada.
- memperluaskan pasaran bg keluaran industri tempatan : perdagangan antarabangsa membolehkan sesebuah negara memperoleh pasaran yg lebih luas
- membolehkan penggunaan faktor² pengeluaran secara
faedah : bahan² mentah dari negara membangun digunakan dgn cara lebih baik oleh negara² perindustrian

3. Apakah faedah pengkhususan dlm perdagangan antarabangsa?
- hanya terdapat 2 buah negara dlm dunia yg akan melakukn pengkhususan & perdagangan
- kedua-dua negara tersebut hanya mgeluarkan 2 jenis barang shj
- setiap negara tersebut mempunyai faktor pengeluaran yg sama banyak & telah mcapai guna tenaga penuh
- setiap negara tersebut mengamalkan perdagangan bebas
- tiada kos pengangkutan terlibat.

4. Jelaskan maksud Teori faedah mutlak
- wujud jika dgn jumlah faktor pengeluaran yg sama, sesebuah negara berjaya mengeluarkan keluaran dlm kuantiti yg lebih banyak berbanding negara lain.

5. Apakah faktor yg menyebabkan eksport getah semakin berkurangan?
- dasar kerajaan mempelbagaikan sumber eksport (tidak tlalu bgantung kpd satu komiditi shj)
- harga getah di pasaran dunia tidak stabil (pngeluaran getah tak menentu)
- persaingan drpd getah tiruan (lebih murah)
- aktivti stok penimbal di negara maju (mengawal harga pasaran, blaku penetapan harga)
6. Apakah faktor yg menyebabkan peningkatan eksport barang pkilangan?
- penggantian dasar industri import kpd industri berorientasikn eksport
- kerajaan mbangunkan kaw perkilangan bebas (Bayan Lepas, Sg Way, Tampoi & Mak Mandin)
- pemberian insentif berbentuk fiskal & bukan fiskal (menarik pelabur asing)

7. Apakah maksud kadar syarat perdagangan?
- nisbah harga yg dieksport kpd harga barang yg diimport oleh sesebuah negara.

8. Apakah kaedah yg digunakan utk mengukur kadar syarat perdagangan. Huraikan.
-i. Kadar Syarat Perdagangan harga : mengukur nisbah antara harga eksport dgn harga import sesebuah negara.
Indek harga eksport
Indek harga import
= jika harga indek eksport meningkat & indek harga import tidak
berubah, indek kadar syarat perdagangan harga negara akan
meningkat.
-ii. kadar syarat perdagangan barangan : mengukur nisbah
antara kuantiti barang import dgn kuantiti barang eksport
sesebuah negara.
= jika nisbah antara kuantiti import & kuantiti eksport meningkat
(dgn kuantiti import yg sama, lebih banyak kuantiti import dpt
diperoleh) – bermakna kadar syarat perdagangan barangan
bertambah baik

9. Apakah yg anda faham tentang imbangan pembayaran?
- suatu rekod yg dibuat secara sistematik mengenai semua urus niaga ekonomi sesebuah negara dgn negara luar pd sesuatu masa (biasanya satu tahun)

10. Huraikan setiap jenis akaun rekod imbangan bayaran
-i. Akaun semasa : mcatat semua urus niaga mengenai barangan serta semua bayaran pindahan yg melibatkan swasta & kerajaan
(Perdagangan nampak & Perdagangan tak nampak)
-ii. akaun modal : mcatat semua pgerakan modal dlm bentuk wang yg dipinjam @ dilabur oleh pduduk sesebuah negara di negara lain. (pergerakan modal jangka panjang & modal jangka pendek)
-iii. Akaun penyelesaian rasmi :

11. Apakah perbezaan perdagangan nampak dan perdagangan tak nampak?
- perdagangan nampak (barang-barang): pbezaan antara nilai eksport nampak dgn nilai import nampak (dikenali imbangan perdagangan)
- perdagangan tak nampak (perkhidmatan): pbezaan antara nilai eksport tak nampak dgn nilai import tak nampak (dikenali imbangan perkhidmatan)

12. Berikan perbezaan antara bayaran pindahan swasta dgn bayaran pindahan kerajaan
- bayaran pindahan swasta : pindahan bayaran drpd pduduk sesebuah negara kpd pduduk negara lain
- bayaran pindahan kerajaan : pindahan bayaran drpd kerajaan sesebuah negara kpd kerajaan negara lain

13. Apakah maksud kadar pertukaran asing & bagaimana kadar pertukaran asing ditentukan?
- maksud : harga @ nilai mata wang sesebuah negara dinyatakn dlm mata wang negara lain
- ditentukan oleh permintaan & penawaran mata wang di pasaran ptukaran asing

14. Huraikan secara ringkas mengenai penawaran mata wang asing
- ialah jumlah mata wang asing yg ingin ditawarkn oleh pduduk negara asing kpd pduduk sesebuah negara (bkait rapat dgn pmintaan thdp barang eksport)
- apabila pmintaan barang eksport btambah, penawaran mata wang asing juga akan btambah

15. Terdapat 3 jenis sistem kadar pertukaran. Hurai setiap satunya
-i. sistem kadar pertukaran boleh ubah (kadar pertukaran terapung) : ditentukan di pasaran pertukaran asing
- kadar pertukaran antara dua mata wang yg blainan ditentukan oleh kuasa permintaan & penawaran ke atas mata wang asing
-ii. sistem pertukaran tetap : kesan campur tangan kerajaan utk menetapkan satu kadar ptukaran mata wang (dipertahankan utk suatu jangka masa yg lama)
-iii.standard emas : mata wang yg harganya ditetapkn dlm sebutan emas (bank pusat menawarkn emas utk ditukarkn dgn mata wang pd suatu kadar yg ditetapkan)
- jika penawaran emas btambah, penawaran wang juga btambah



16. Bagaimanakh kadar tukaran dlm sistem tukaran tetap ditentukan?
- jika kerajaan menetapkan kadar tukaran asing lebih tinggi drpd yg ditentukan oleh pasaran bebas = mata wang terkurang nilai
- jika kerajaan menetapkan kadar tukaran asing lebih rendah drpd yg ditentukan pasaran bebas = mata wang terlebih nilai


TOPIK 10 : PERTUMBUHAN EKONOMI
1. Apakah maksud kadar ptumbuhan ekonomi?
- ptumbuhan keupayaan sesebuah negara utk mengeluarkn barang @ pkhdmatan
- ptumbuhan dlm pengeluaran barang & pkhdmatan tsebut.
- menggambarkn perspektif keadaan ekonomi sesebuah negara utk suatu jangkamasa tertentu

2. Berikan definisi pembangunan ekonomi
- pembangunan ekonomi @ sosial yg membawa kpd peningkatan taraf hidup dari semasa ke semasa
- satu proses yg membolehkan pendapatan per kapita penduduk sesebuah negara meningkat dlm jangkamasa panjang.

3. Huraikan secara ringkas faktor² yg mempengaruhi ptumbuhan ekonomi.
- kekayaan sumber asli : keluasan tanah & sumber asli (galian, hasil hutan & hasil laut) mempengaruhi ptumbuhan ekonomi
- mjamin bekalan bahan mentah mcukupi utk proses perindustrian
- ptambahan jumlah pduduk & buruh : ini akan mdorong ptumbuhan ekonomi kerana meningkatnya jumlah tenaga buruh, jumlah pengeluaran & saiz pasaran
- ptambahan modal & pelaburan : ini akan meransang ptumbuhan ekonomi
- (jika sebahagian besar modal digunakan utk sektor yg produktif spt pertanian, pnyediaan infrastruktur dlm sektor pkilangan – ptumbuhan ekonomi akan meningkat)
- kemajuan teknologi : lebih banyak keluaran dpt dihasilkan dgn Kuantiti input yg sama
- kos pengeluaran menjadi semakin rendah
- dasar & peranan kerajaan : spt pberiaan subsidi, pengecualian cukai
- pembangunan sumber manusia spt kmudahan pdidikan & latihan
- memperbaiki taraf & kualiti kesihatan (mningkatkn daya produktiviti buruh)
- kmudahan infrastruktur (air, lektrik, phubungan & pengangkutan) akan melancarkan proses perindustrian.
- struktur organisasi : ciri-ciri yg terdapat pada individu yg mpunyai kuasa mbuat keputusan akan mempengaruhi ptumbuhan ekonomi
- pengusaha @ pngurus yg berkaliber akan dpt membuat keputusan dgn cepat & tepat akan mempercepatkan proses ptumbuhan ekonomi

4. Senaraikan faktor² yg menghalang ptumbuhan ekonomi
- kekurangan modal : akan membantutkn pembangunan ekonomi & mnyukarkan negara melepaskan diri drpd belenggu kemiskinan (produktiviti, pendapatan per kapita & tabungan yg rendah)
- kekurangan tenaga mahir : kerana taraf kesihatan yg rendah, pmakanan yg tidak seimbang, kekurangan latihan – menyebabkn kekurangan tenaga mahir.
- peledakan penduduk : spt Cina , India & Indonesia
- ptumbuhan penduduk yg terlalu cepat akan mdatangkan beban kpd kumpulan pduduk yg aktif ekonomi
- pertanian tradisional : kegiatan ptanian kurang produktif, modal yg terbatas, aktiviti pengeluaran primitif, & penggunaan teknik pengeluaran kurang maju
- keluasan tanah yg semakin kecil (pbahagian tanah pusaka), menyebabkan teknik pengeluaran moden tidak sesuai digunakan
- kedudukan yg lemah dlm phubungan antarabangsa : negara mbangun tpaksa bergantung kpd negara maju dlm banyak pkara.
- mlemahkan kdudukan negara mbangun dlm aspek² tetentu (dasar ekonomi & dasar luar) akan mbataskan pbangunan ekonomi.

5. Apakah dasar² kerajaan utk mempercepatkn pertumbuhan ekonomi?
- menyediakan infrastruktur spt lebuhraya, landasan keretapi & pelabuhan (telah menarik minat pelabur & seterusnya meningkatkan ptumbuhan ekonomi)
- membangunkan sumber manusia melalui pendidikan, latihan, migrasi dan kesihatan (melahirkan pekerja yg produktif, berpendapatan tinggi, & memiliki sifat² keperibadian yg baik.
- perkembangan teknologi merupakan langkah penting utk menggalakan ptumbuhan ekonomi. (kerajaan menekankan pembangunan industri berteknologi tinggi)
- mengekalkan kestabilan politik, sosial dan ekonomi akan menarik para pelabur (tempatan & luar negeri) seterusnya akan menggerakan ptumbuhan ekonomi


FOKUS: Nyatakan perbezaan ptumbuhan ekonomi dgn pembangunan ekonomi

Ptumbuhan ekonomi Pembangunan ekonomi
- menunjukkan pkmbangan kegiatan ekonomi dari semasa ke semasa - menunjukkan perubahan taraf hidup rakyat dari semasa ke semasa
- alat pengukur ialah data KDNK benar @ KNK benar - alat pengukur ialah data KDNK benar per kapita @ KNK benar per kapita
- peningkatan dlm ptumbuhan ekopnomi wujud bila kadar ptumbuhan ekonomi melebihi kadar ptumbuhan penduduk - pbangunan ekonomi melibatkn perubahan struktur ekonomi & peningkatan kualiti faktor pengeluaran serta kemajuan teknologi